За мераклии: Няма по-голяма хубост от домашния колбас

Когато решите да правите домашни колбаси, първата стъпка е изборът на месото. Традиционно се използват свинско и говеждо, много по-рядко биволско, конско, овче и козе. Освен мускулната тъкан, за приготвянето на повечето месни изделия се изисква добавянето на сланина, най-често свинска. Важно е и от коя част на животното подбирате месото за различните видове домашни колбаси.

След като вече сте избрали мръвката, следва един от най-важните процеси – нарязването и смилането на месото. В домашни условия то се извършва с месомелачка. Преди да стигнете до нея обаче, имате друга важна работа. Добре е да охладите доставената суровина.

Следва нарязването на парчета. За удобство при смилането оформете късчета с дължина и ширина не повече от 4-5 см. Овкусете ги според избраната рецепта, уплътнете добре съда и ги оставете в хладилника за 24 часа. Когато месото „узрее“, можете да започнете смилането. Не забравяйте да наточите не само ножа, а и решетката на машинката си.

Подберете правилния номер на решетката, за да може каймата да излиза с добра структура. След това приберете смляното месо за още 24 часа в хладилника и едва на следващия ден пристъпете към пълненето. Пригответе си добре почистени естествени черва и конци. При пълненето внимавайте за въздух. Ако има мехурчета, ги пробождайте с фина игла.

Когато колбасът ви е готов, пристъпете към изсушаването. Ако нямате домашна сушилня, използвайте проветрив шкаф на балкона, като защитите продукцията си от нахалните врабчета и други летящи и пълзящи конкуренти.

При положение че нямате търпение луканките и суджукът да изсъхнат, можете да ги начевате и след кратка обработка в тигана.

Добър апетит и наздраве!

Източник: Марица

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login