За сиренето, което НЕ ни трови!

IMG_8493

През няколко месеца излиза една и съща новина, която се препечатва  от куп сайтове и сайтчета. Статията е с гръмкото заглавие „Вижте фирмите, които ни продават фалшиви кашкавал и сирене (пълен списък)“ и в нея се казва, че са станали ясни фирмите, които ни продават сирене, кашкавал и като цяло млечни продукти примесени с растителни добавки. Но не се споменава как точно са станали ясни тези фирми, изследването на кой е, а  и  на каква база и основание е извършена проверката?

И кой я е направил тази проверка? Кой изготвя този черен списък? Ами резултатите и данните къде са?  Трябва ли да повярваме на сляпо  на сайта fermera.bg, зад чиято статия няма автор?

В тази връзка преди 2 дни на специална пресконференция млекопреработватели поискаха забрана за влагане на растителни мазнини в продукти, обявявани като „млечни“ и заявиха, че настояват контролът да се извършва в търговската мрежа, а не само в предприятията, където е възможно да се скрие нещо от проверяващите.

Участниците в пресконференцията смятат, че обществото се настройва и му се внушава, че няма по-големи нарушители от млекопреработвателите. „Търговските вериги също носят отговорност. Те натискат за ниски цени. И когато ги попиташ как може да изписват като „сирене“ продукт с цена  4 лв. за кг, те казват, че имат декларация от производителя, който твърди, че това е млечен продукт и това им е достатъчно“, заяви Димитър Зоров,  председател на Асоциацията на млекопреработвателите. .

„Нашата асоциация отдавна е изразила своето отрицателно становище към растителните добавки, защото те са като акордеон, който може да се разтяга. Подкрепяме искането на животновъдите млечните продукти да се правят само от мляко без растителни мазнини. Заради имитиращите продукти страдат фирмите, които никога не са работили с растителни мазнини“, обобщи ситуацията Димитър Зоров.

Повод за пресконференцията бе разпространението на споменатият по-горе списък с имена на фирми, които уж произвеждат „фалшиво сирене и кашкавал“.

За сега списъкът се състоял от малко над 40 фирми, с чиито продукти трябва да си имаме едно на ум, ако искаме да хапваме истинско сирене или кашкавал… и са изброени почти всички по-големи  български производители на млечни продукти,  по азбучен ред. Решаваме да посетим пътвият производител от списъка –  “Бор Чвор” с. Дълбок извор, обл. Пловдив. И откриваме безупречна работна среда, изключително чиста мандра и над 150 работника, които спазват всички изисквания и правила на работният процес.

IMG_7778IMG_8528 IMG_8497

Приятелски настроени собствениците веднага ни предлагат разходка из всички етапи на млекопреработвателния  процес, за да може сами да се убедим, че по линията на целия производствен цикъл се осъществява непрекъснат контрол на чистотата и качеството на продуктите.

Разказват ни и малко от историята на „Бор Чвор“, мандра с  21-годишен опит в преработката на мляко, която е съхранила най- добрите традиции на сиренарството в Родопите. Мандрата е разположена в полите на планината  и е оборудвана изцяло с модерна техника за прием, изследване и преработка на мляко, специално проектирана за технологиите, които фирмата внедрява. Дава работа на около 200 човека от района.  И създава десетки продукти. Докато ни разходиха из мандрата, екипът на 359news.bg с удоволствие  опита  от продуктите на „Бор Чвор“, след като се убедихме, че те няма да ни отровят с  продукти примесени с растителни добавки.

Да караме по ред : след като видяхме с очите си производството на сирене и кашкавал без не млечни добавки, сред като от Асоциацията на млекопреработвателите изискат проверки и декларират, че млечните продукти са млечни и не на последно място по важност – от  Агенцията по безопасност на храните  има резултати, че са направени над 60 проверки  от търговската мрежа и е установено само осем несъответствия, следва основният въпрос – Кой има изгода  да клевети по българските млекопроизводители. Ползи  от фалита им най- вероятно ще имат вносителите на чужди млечни продукти за големите хипермаркети. Следващ въпрос  е кой държи този НЕмалък пазар в България!? И има ли още нещо, което  трябва да знаем?

Може би отговорът се крие в това, кой стои зад анонимен сайт с претенциозно име и дали това не е някоя конкуренция. Като се вземе предвид начина на действие – хвърляне на недоказани обвинения по анонимен начин, можем само да направим извода, че това е умишлена атака срещу лоялните фирми в бранша с цел да бъдат злепоставени. А това е вече работа за компетентните органи!

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login