Задушена и запечена пуйка с плънка за Коледа

Print Recipe
Задушена и запечена пуйка с плънка за Коледа
Основно ястие
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Порции
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Инструкции
  1. Почистваме пуйката от вътрешностите и я сваряваме цяла. За да не остане сурово месо, правим леки разрези в основата на бутчетата и крилцата. Тъй като ще се вари дълго, не добавяме нищо към пуйката, а нея слагаме върху обръч на дъното на тенджерата и покриваме с алуминиево фолио. За по-едра пуйка са необходими около 45 минути.
  2. Щом е готова, я оставяме в тавичка да се охлади, като запазваме и бульона. В тавичката слагаме последователно нарязаните на кубчета морков и лук. Правим глазура с половин чаша сайдер, табаско, сол и пипер.
  3. Първо запичаме пуйката за около час, след това намазваме глазурата и продължаваме да печем. Отделно слагаме дреболиите да врат на слаб огън и се заемаме с бульона.
  4. След като престои, цялата му мазнина се събира на повърхността и можем да я махнем, за да се избистри. Сипваме бистрия бульон в тенджера и слагаме вътре шията на пуйката и дреболиите. Варим на умерен огън около час, махаме дреболиите и отново избистряме бульона. Междувременно правим плънката. В загретите масло и олио запържваме ситно нарязания лук. Добавяме ситно нарязаните целина и праз лук.
  5. Овкусяваме с микс от провансалски подправки и сол. Прибавяме ситно нарязаните гъби. Когато зеленчуците поомекнат, сипваме вътре и двойно прецедения бульон. Към края добавяме ситно нарязаните бадеми и магданоз и разбъркваме. Готова плънка сипваме в дълбок съд с нарязани на кубчета филийки хляб в него.
  6. Разпределяме всичко в малки съдове и покриваме с алуминиево фолио, за да се задуши. Когато пуйката и плънката са готови, можем да сглобим блюдото. В тавата със соса от пуйката сипваме бульона с дреболиите. Добавяме бяло вино и овкусяваме със сол, ако е необходимо. Връщаме целия сос в тиган, за да го редуцираме леко и да махнем от мазнината. Сгъстяваме го допълнително с лъжица картофено или царевично нишесте, разтворено в чаша вино.
Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login

Задушена и запечена пуйка с плънка за Коледа

Print Recipe
Задушена и запечена пуйка с плънка за Коледа
Основно ястие
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Порции
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Инструкции
  1. Почистваме пуйката от вътрешностите и я сваряваме цяла. За да не остане сурово месо, правим леки разрези в основата на бутчетата и крилцата. Тъй като ще се вари дълго, не добавяме нищо към пуйката, а нея слагаме върху обръч на дъното на тенджерата и покриваме с алуминиево фолио. За по-едра пуйка са необходими около 45 минути.
  2. Щом е готова, я оставяме в тавичка да се охлади, като запазваме и бульона. В тавичката слагаме последователно нарязаните на кубчета морков и лук. Правим глазура с половин чаша сайдер, табаско, сол и пипер.
  3. Първо запичаме пуйката за около час, след това намазваме глазурата и продължаваме да печем. Отделно слагаме дреболиите да врат на слаб огън и се заемаме с бульона.
  4. След като престои, цялата му мазнина се събира на повърхността и можем да я махнем, за да се избистри. Сипваме бистрия бульон в тенджера и слагаме вътре шията на пуйката и дреболиите. Варим на умерен огън около час, махаме дреболиите и отново избистряме бульона. Междувременно правим плънката. В загретите масло и олио запържваме ситно нарязания лук. Добавяме ситно нарязаните целина и праз лук.
  5. Овкусяваме с микс от провансалски подправки и сол. Прибавяме ситно нарязаните гъби. Когато зеленчуците поомекнат, сипваме вътре и двойно прецедения бульон. Към края добавяме ситно нарязаните бадеми и магданоз и разбъркваме. Готова плънка сипваме в дълбок съд с нарязани на кубчета филийки хляб в него.
  6. Разпределяме всичко в малки съдове и покриваме с алуминиево фолио, за да се задуши. Когато пуйката и плънката са готови, можем да сглобим блюдото. В тавата със соса от пуйката сипваме бульона с дреболиите. Добавяме бяло вино и овкусяваме със сол, ако е необходимо. Връщаме целия сос в тиган, за да го редуцираме леко и да махнем от мазнината. Сгъстяваме го допълнително с лъжица картофено или царевично нишесте, разтворено в чаша вино.
Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login