Заешко месо

zaeshko-meso

Заешкото месо съдържа пълноценен белтък, мазнина, минерални вещества и витамини. Наред с пилешкото и телешкото, то се отнася към групата на белите меса и се отличава с наличието на висококачествен белтък, а трудните за усвояване колагени и еластан са сравнително малко в състава му.

В белтъка на месото има 19 аминокиселини, включвайки всички незаменими (възрастта на животното не оказва съществено влияние на количеството им). Термичната обработка не променя качествата им, а влияе само на тяхното количество.

В заешкото, преди всичко, се съдържа незаменимата киселина лизин – 10,43%, метионин и триптофан – съответно 2,37 и 1,55%.

Минералните вещества в мускулната тъкан са 1-1,5%. По минерален и витаминен състав това месо превъзхожда всички останали видове. В него има много желязо (почти два пъти повече, отколкото в свинското), фосфор (220 мг на 100 грама), магнезий (25 мг на 100 г), кобалт, мед, калий, магнезий, флуор, цинк. Натриевите соли са сравнително малко.

Витамини:

– РР – никотинамид,

– С – аскорбинова киселина,

– В6 – пиридоксин,

– В12 – кобаламин

Месото на заека е подходящо за диетично хранене. В сравнение с мазнините на другите животни, заешката е биологически по-ценна, защото е богата на полиненаситени мастни киселини, в частност дефицитната арахидонова.

Заешката мазнина се използва като лечебно средство: при бронхит се приема вътрешно, при упорита кашлица се нанася върху гърдите, при груба кожа на ръцете се втрива в нея. Комбинация на мазнината с мед има лечебна сила, действа бързо и радикално и се усвоява изцяло от организма.

Предвид високата биологична стойност, заешкото се препоръчва за консумация на хора от всички възрасти и намира широко приложение в здравословното хранене. Според диетолози, редовната му употреба помага за нормализирането на мастния обмен, поддържа оптималния баланс на хранителни вещества в организма. Във връзка с това, месото на заека се препоръчва на пациенти с недостиг на билкови сокове, със заболявания като: гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити и ентероколити, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, хипертония, атеросклероза, сърдечни и бъбречни заболявания, захарен диабет и други.

Заешкият черен дроб оказва добър лечебен ефект при проблеми с бъбреците. Месото е изключително полезно за деца, стари хора и за тези, които страдат от излишни килограми, защото съдържа малко калории.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода65.3мл.
Белтък20.7гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини12.9гр.
Калории199кал.
Витамини и минерали
витамини РР, С, В6, В12; желязо, фосфор, магнезий, кобалт, мед, калий, магнезий, флуор, цинк

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login