Защо белгийският шоколад е толкова вкусен

1. От векове съставът на белгийския шоколад е закован със закон и си остава непроменен.
2. Започва се с качеството на какаовите зърна – подбират се сортове с различен вкус, произход и цвят, които веднъж комбинирани, превръщат правенето на шоколад в изкуство. В едно шоколадово блокче може да има до 400 аромата.
3. Прибавя се ноухауто на печенето и смилането, изключително фино при белгийските майстори (след смилане какаовите частици са с размер
4. 18-20 микрона, което е по-малко от вкусовите папили на езика и така те улавят пълноценно всяка частица от кафявото чудо).
5. Използва се само чисто какаово масло без добавяне на каквито и да било други мазнини.
6. Шоколадовият кувертюр се доставя до шоколадниците в специални контейнери и в повечето случаи е още топъл, което е от голямо значение за вкуса на произведените шоколадови изделия.
7. И, разбира се, умението на белгийските майстори, сътворяващи ръчно в повечето случаи сладките изкушения.
За любителите на цифри:
• В Белгия се произвежда годишно 220 000 т шоколад, от които повече от 70 000 тона се консумират в страната.
• Брюкселското летище е мястото, където годишно се продава най-много шоколад в света.
• Но освен на летището шоколад в Белгия се продава и в още 2100 специализирани магазина, като в някои от тях се предлагат над 100 вида.
• 15 са големите белгийски фабрики за шоколад, а шоколадовите музеи са 16.
• От всички белгийски производители на шоколад само 4 са удостоени със званието „Официален доставчик на белгийския кралски двор“.
• В Брюж, белгийската шоколадова столица, има и шоколадов ресторант. В него всяко предлагано блюдо съдържа и определено количество шоколад или какао – супа от какаови зърна, телешко с шоколадов сос, гъши пастет с черен шоколад.
Източник:
www.anonce.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login