Жълъд

Close-up of two acorns

Плодовете на дъба се използват от незапомнени времена в народната медицина. Благодарение на богатия им състав още в древността са се прилагали като лечебно средство при редица заболявания. Тези горски дарове са богати на белтъчини, въглехидрати, захари, танини, масла, дъбилни вещества и особено на скорбяла. Освен това в тях има наличие на активното вещество кверцетин, което притежава множество целебни свойства: отлично намалява отоците, облекчава възпаленията и спазмите, има диуретично и антиоксидантно действия. Но такива лечебни жълъди растат само по дъбовете, които са на над 50-годишна възраст.

Освен всичко изброено до момента, жълъдите се смятат и за отлично бактерицидно и антитуморно средство. Те често се употребяват при зъбобол, проблеми с венците, за спиране на кръвоизливи. Препоръчват се за лечение на проблеми с пикочно-половата система: ефективни са при напикаване и женски заболявания, също така допринасят за повишаване на потентността.

Дъбовите плодове действат благоприятно върху храносмилателната система: отвара от тях помага при различни видове отравяния, стомашни разстройства, хронични и остри колити. Настой от жълъди приемат тези, които страдат от хипертония, остеохондроза, ставни заболявания. Астмата, бронхитът и кашлицата могат да бъдат преборени с така нареченото кафе от жълъди.

Противопоказания:

Трябва да се знае, че суровите плодове представляват опасност за здравето, защото съдържат токсичното вещество кверцетин. При накисване или нагряване отровата се разрушава и жълъдите стават безвредни.

Посочената по-долу хранителна стойност се отнася за сушени жълъди.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода5.0мл.
Белтък8.0гр.
Въглехидрати53.0гр.
Мазнини31.0гр.
Калории509кал.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login