Златните вина на България

Избите “Кортен” и “Домейн Бойар”донесоха 30% от медалите заБългария от конкурсите“Винали Интернасионал” в Парижи “Мундус Вини” в Германия

Феноменален успех завоюваха българските вина на двата най-престижни световни винени конкурса – Vinalies Internationales в Париж и Mundus Vini в Германия. Отличниците сред българските изби са бутиковата “Кортен” и “Домейн Бойар”.
Общо двете винарни донесоха най-много медали за България – 12, от които 5 златни и 7 сребърни. Това прави 30% от общите медали за България. Така бе спазена традицията от последните години “Кортен” и “Домейн Бойар” да осигуряват 30-40 на сто от всички медали за България.
За отбелязване с главни букви е и фактът, че
всичките вина от
серията “Кортен”
са наградени със
златни медали,

което превръща бутиковата винарна в златната изба на България.
Как се разпределиха медалите? С 2 златни и 6 сребърни медала се завърнаха от Vinalies Internationales в Париж “Домейн Бойар” и бутиковата изба “Кортен”.
Златни отличия получиха вината Domaine Boyar Platinum Cabernet Sauvignon 2012, както и Korten Merlot 2012.

Златен медал за Korten Merlot 2012 от конкурса Vinalies Internationales в Париж
Със сребърни медали бяха наградени вината Domaine Boyar Platinum Chardonnay Barrel Ferment 2012, Domaine Boyar Grand Selection Bordeaux Blend 2011, Elements Wind Chardonnay 2013, Deja vu Sauvignon Blanc 2014, Deja vu Rose Marselan 2014, Quantum Sauvignon Blanc 2014.

Златен медал за Korten Cabernet Sauvignon 2012 от конкурса Mundus Vini в Германия
От конкурса Mundus Vini в Германия изба “Кортен” се завърна с два златни медала – за вината Korten Cabernet Sauvignon 2012 и Korten Syrah 2012.

Златен медал за Korten Syrah 2012 от конкурса Mundus Vini
Нещо повече – тази “Сира” е обявена от международното жури и като най-доброто българско червено вино.

Заради това на церемонията по награждаването вчера изба
“Кортен” получи
специалния
трофей
GRAND GOLD
Злато и този път взе най-награждаваната българска марка – “Квантум” на “Домейн Бойар”, която вече има в колекцията си десетки златни и сребърни отличия от международни винени конкурси.
Сега Quantum Rose Pinot Noir & Syrah 2014 прибави
29-ото поредно
злато за серията
QUANTUM
Отличията правят “Квантум” и най-продаваната марка българско вино.
Сребърно отличие жюрито присъди на Аrs Longa Sauvignon Blanc 2014. Прави впечатление, че енолозите на “Домейн Бойар” са си свършили отлично работата, след като сред наградените в двата суперконкурса са и две вина от миналогодишната реколта, която не бе добра за българското лозарство.
Всъщност с оценките си журито от общо 290 енолози на конкурсите в Париж и в Германия доказва, че българският потребител е прав. Ще припомним, че независимо маркетингово проучване в края на 2014 г. показа, че “Домейн Бойар” е българският винен супербранд. На въпроса “Кой винопроизводител първи идва в съзнанието, когато става въпрос за вино, в което имате доверие”, най-много хора посочват “Домейн Бойар”. “Това ясно показва, че се ползваме с високо доверие сред потребителите в България и сме утвърдена компания, на която хората вярват. А 12-те медали от двата конкурса в Париж и в Германия, както и нарастващият обем на износа показват, че ни вярват и в чужбина. Това е така, защото се стремим да създаваме интересни вина с най-доброто възможно качество във всеки ценови клас и с много добра цена, и това очевидно е оценено от потребителите. И резултатът е видим – 14% ръст на вътрешния пазар за миналата година и рекорден износ”, коментира изпълнителният директор Евгени Харамлийски.

Златният медал на конкурса “Винали Интернасионал” в Париж

Сребърният медал на “Винали Интернасионал”

Златният медал на конкурса “Мундус Вини” в Германия
Общо 22 български вина бяха отличени с медали на конкурса Vinalies Internationales в Париж – 7 златни и 15 сребърни. “Винали интернасионал” се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха 3575 вина от 40 държави. Те се оценяваха от международно жури със 139 дегустатори от 36 страни, разпределени в комисии от 5 до 7. На конкурса “Мундус Вини” в Германия, на който България има общо 9 златни и 11 сребърни медала, участваха 40 страни. Вината бяха оценявани от 150-членно международно жури. Първи по медали са вината от Испания, следвани от Италия, Германия, Франция и Португалия. От 2014 г. конкурсът се провежда два пъти в годината – през март и септември.

Източник: 24 часа

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login